Geschreven door Anouk Schaap – Conscious Leadership expert

Waarom werken aan je leiderschap net zo belangrijk is als werken in je leiderschap en hoe je dat aanpakt

Leiderschap is een vak apart. Het is een baan naast je baan. Leiderschap komt met een grote verantwoordelijkheid; alles wat je denkt, doet of zegt heeft impact met een ‘ripple’-effect. In zowel positieve als negatieve zin. Werken aan je leiderschap is cruciaal om ervoor te zorgen dat je een positief ‘ripple’-effect creëert onder de mensen met wie jij dagelijks werkt. Als expert in jouw vakgebied zal werken aan je leiderschap zeer waarschijnlijk niet de prioriteit hebben. In dit blog delen we de belangrijkste reden om aan je leiderschap te werken en wat de vervolgstappen zijn. Legal for tomorrow! 

“Je weet niet wat je niet weet, totdat je het weet”

95% van de tijd wordt jouw leven beheerst door overtuigingen en gewoonten die in het onderbewustzijn zijn geprogrammeerd. De overtuigingen die je hebt aangeleerd leiden tot dagelijkse gedachten waar jouw woorden en acties uit voortvloeien. Zonder slechte intenties te hebben, kan jouw overtuigingssysteem een negatieve impact hebben op de mensen in jouw team of organisatie. Waar je je niet bewust van bent kun je niet veranderen, daarom is het van groot belang om het onbewuste bewust te maken en van daaruit verandering aan te brengen. Jezelf een spiegel voorhouden (of laten houden) is cruciaal voor toekomstbestendige leiders. Neem jouw leiderschap niet lichter dan het is en maak ruimte voor zelfreflectie en groei in zelfkennis.

Radicale verantwoordelijkheid

Het grootste gemis deze tijd binnen leiderschap is gebrek aan het nemen van volledige verantwoordelijkheid. “Ik zie regelmatig leiders die geen verantwoordelijkheid pakken voor zaken waar zij onbewust schade aanrichten”.  Anouk Schaap is Conscious Leadership Expert en werkt met high-level leiders aan hun leiderschap. “Er wordt veel gekeken naar omstandigheden die buiten de leider lijken te liggen, terwijl de leider nagenoeg altijd invloed heeft op een situatie. Ik houd leiders een eerlijke spiegel voor en nodig hen uit om verantwoordelijkheid te pakken”. Onderzoek voor jezelf waar jij geneigd bent om een ander of een situatie ergens van te beschuldigen. Bekijk in alle eerlijkheid welke verantwoordelijkheid je hebt laten liggen en beslis vandaag om de volledige verantwoordelijkheid te nemen voor jouw (onbewuste) impact. De volle 100%, niet meer, maar ook zeker niet minder.

Vertaalslag

Stap één naar toekomstbestendig leiderschap is bewustwording. Stap twee is het nemen van de volledige verantwoordelijkheid. Niet geheel onbelangrijk is stap drie; de vertaalslag. Door dagelijks te groeien in zelfkennis en het pakken van de volledige verantwoordelijkheid, zul je nieuwe stappen willen nemen die zich vertalen in woorden, gedrag en wellicht zelfs strategie of beleid. Kwetsbaarheid is een thema dat je hierin zult tegenkomen. Kwetsbaarheid in het toegeven van fouten of zelfs het vragen van vergeving voor de impact die je onbewust gehad hebt op een ander (vergeving werkt enorm krachtig dus sla de stap niet over indien dit nodig is).

Deze stappen kun je absoluut zelf zetten zonder hulp van buitenaf. Bij House – Legal for tomorrow geloven wij echter in de kracht van een mentor voor legal professionals en besloten wij daarom begin dit jaar General Counsel Mentoring aan te bieden voor Heads of Legal, General Counsels en Legal Directors, die willen groeien als leider en mens. Je werkt samen met onze mentor Anouk Schaap gedurende een periode van een jaar. Anouk is Conscious Leadership expert, werkt als executive mentor en is founder van Home of Conscious Leadership. Nieuwsgierig? Stuur ons een bericht (info@house-legal.nl) en we vertellen je alles over het programma.